Új tagokkal bővült a Primus Egyesület

  • 2019 első felében a FirstMed, az Istenhegyi Klinika, a Medserv és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csatlakozott a magánegészségügyi érdekvédelmi ernyőszervezethez.
  • A vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatók többsége már Primus-tag.
  • Mostanáig 5 alapító tag szerzett jogosultságot a „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” védjegy használatára, idén mindegyik alapítónál lezárul az audit.

Budapest, 2019. július 29. – A FirstMed, az Istenhegyi Klinika, a Medserv és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csatlakozásával 2019 júliusára a legnagyobb hazai privát egészségügyi szolgáltatók többsége tagja az iparág érdekvédelmi szervezetének a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének, öt tagvállalat pedig már az egyesület által létrehozott „Minőségi Magánegészségügyi Szolgáltató” iparági védjegy megszerzéséhez szükséges szigorú auditfolyamatot is teljesítette. A taglétszám bővülésének és a tagok védjegyszerzési aktivitásának köszönhetően a Primus egyre markánsabban támogatja a pácienseket a betegközpontú, a betegjogokat szem előtt tartó és jogkövetően működő magánegészségügyi szolgáltatók kiválasztásában, ősszel pedig átfogó lakossági kampányt indít a védjegy széles körű megismertetésére. 

Két évvel ezelőtt döntöttek úgy a hazai magánegészségügyi szektor legnagyobb meghatározó szereplői, hogy közösen lépnek fel a privát egészségügyi intézmények működését nehezítő piaci problémákkal szemben. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott érdekvédelmi ernyőszervezet – a Primus Egyesület – legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítását jelölte meg.

Az egyesület 2019 első felében négy jelentős piaci szereplővel bővült: a nonstop gyermekgyógyászati ellátást biztosító Svábhegyi Gyermekgyógyintézet; a privát sürgősségi és családorvosi ellátás piacvezető szolgáltatója, a FirstMed; a komplex egészségmegőrző szolgáltatásokat kínáló Istenhegyi Klinika, illetve Magyarország legnagyobb patológiai-citopatológiai háttérellátást nyújtó magánegészségügyi szolgáltatója, a Medserv is csatlakozott a Primushoz.

„Egyértelmű piaci visszajelzés számunkra, hogy két évvel az egyesület elindítása után a vezető hazai privát egészségügyi szolgáltatók többsége már a Primus tagja. A második félévben további belépőkkel számolunk, és céljaink változatlanok: azt szeretnénk elérni, hogy a magánszektor dinamikus növekedésével együtt továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő, valamint a betegek biztonságát maximálisan szem előtt tartó szolgáltatók domináljanak a piacon” – fogalmazott Leitner György, a Primus Egyesület elnöke.

„A FirstMed már az elmúlt 20 évben is a Primus által kitűzött célok és értékek mentén működött: átlátható és magas színvonalú ellátást biztosítunk pácienseinknek. Örülök, hogy a Primushoz csatlakozó meghatározó piaci szereplőkkel együttműködve mindezt Magyarországra, az egész iparágra is kiterjeszthetjük” – mutatott rá Dennis A. Diokno, a FirstMed alapító tulajdonos-vezérigazgatója.

Kollár Mihály, az Istenhegyi Klinika és a Medserv ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Bár mindkét általunk képviselt magánegészségügyi intézmény a piaci átlagot jóval meghaladó növekedésen ment keresztül az elmúlt években, mégis azt tapasztaljuk, hogy a piaci szereplőknek együttesen, összefogva van meghatározó érdekérvényesítő képessége”.

A dinamikusan bővülő piac strukturális átalakulásai az egyesület tagságát is érintették. Az alapító társaságok közül kettőt – ugyancsak Primus-tag – versenytársak vásároltak meg: 2018 elején az Affidea Magyarország a Főnix-Med magánegészségügyi érdekeltségeit szerezte meg, míg 2018 végén a Synlab olvasztotta magába a CentrumLabot. A Róbert Károly Magánkórház tavalyi eladását követően az új tulajdonos már nem vett részt az érdekképviseleti munkában, és egyesületi tagságát 2019-re nem újította meg, valamint a Budai Egészségközpont – sikeres védjegyszerzését követően – az ügyvezető igazgató személyes döntése nyomán 2019 májusában kilépett az egyesületből.

Feketén-fehéren

A transzparensen működő hazai magánegészségügyi szolgáltatási piac dinamikusan, körülbelül évi 15%-kal növekszik. A háztartások is egyre többet költenek az egészséggel összefüggő kiadásokra, ez az összeg éves szinten eléri az 1000 milliárd forintot, a teljes GDP-arányos költés hozzávetőleg egyharmadát. A Primus adatai szerint ugyanakkor a hazai magánszolgáltatók éves forgalmának egyharmada, azaz legalább 100 milliárd forint az iparág szürkezónájába esik. Ez is azt jelzi, hogy szükséges a magánegészségügyi szektor kifehérítése, a betegjogok eredményesebb érvényesítése.
A Primus-tagok egyetértenek abban, hogy a szolgáltatók – az állami költségvetés mellett – elsősorban a betegek érdekeit szolgálják, ha támogatást és figyelmet azok a szolgáltatók kapnak, amelyek transzparensen, jogkövetően és a betegjogokat szem előtt tartva működnek.

Mindezek figyelembevételével az érdekvédelmi szervezet 2018-ban létrehozta és bevezette a páciensek orientációját segítő „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” védjegyet, amelyet szigorú szakmai minősítési eljárás végén szerezhetnek meg a szolgáltatók.
A védjegy elnyerésének és használatának feltétele a független auditorok által végzett komplex audit teljesítése, valamint az előre nem bejelentett próbavásárlások pozitív eredménye. A védjegyezési folyamaton elsőként az egyesület alapító tagjai mennek keresztül, ezután minden hazai privát szolgáltató számára lehetővé válik a védjegy megszerzése.

„A Primus Egyesület által életre hívott minőségbiztosítási rendszer egységes minőségi standardot, ezáltal egy igazodási pontot ad az ügyfeleknek, amikor magánegészségügyi intézményt választanak. Célunk a Primus-védjegy mielőbbi megszerzése, valamint aktív Primus-tagként az iparág és – rajta keresztül – a páciensek érdekeit szolgáló piaci kezdeményezések támogatása” – húzta alá Kollár Mihály, az újonnan csatlakozott Istenhegyi Klinika és a Medserv ügyvezető igazgatója.

Az Affidea Magyarország Kft. és a Rózsakert Medical Center Kft. 2018-as sikeres védjegyszerzése után 2019 első negyedévében a Pozitron-Diagnosztika Kft., a Duna Medical Center Zrt. és a Doktor24 Cégcsoport is megszerezte a megkülönböztető iparági minősítést. A szakmai audit a tervek szerint ez év őszéig minden alapító tagnál megtörténik, ezt követően a Primus – karöltve a minősített szolgáltatókkal – átfogó lakossági kampányt indít a védjegy megismertetésére.

***

Háttér-információk
A Primus Egyesület új tagjairól

A FirstMed 1999 óta vezető szerepet tölt be a magánegészségügyi ellátásban Magyarországon, legyen szó akár hazai vagy külföldi páciensek kezeléséről. A klinika büszke a nyílt és átlátható működési folyamataira, valamint a megbízható, körültekintő és magas minőségű ügyfélkiszolgálására. A FirstMed betegközpontú csapatában ma már több mint 100 orvos, valamint nővérek, radiológiai és laboratóriumi szakemberek biztosítják a klinika több mint 30 szakellátásához szükséges szakmai hátteret. Munkatársaik és az orvosi személyzet tagjai nemzetközi tapasztalattal és magas szintű angolnyelv-tudással rendelkeznek. A FirstMed alapellátása, valamint szakrendelései és diagnosztikai szolgáltatásai munkanapokon 8 és 20 óra között, gyermekgyógyászati, ortopédiai és általános orvosi ellátásai hétvégén 9 és 15 óra között vehetők igénybe a Hattyúházban.

A már több mint két évtizedes múltra visszatekintő Istenhegyi Magánklinika olyan speciális járóbeteg-szolgáltatásokat is kínál, amelyek más szolgáltatónál nem érhetők el itthon. Ezek közé tartozik, például, a női inkontinenciakezelés, illetve a hűtött termoterápiás prosztatakezelés férfi pácienseknek. Rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén az intézményben lehetséges az aspirációs citológiai vizsgálat is, amely nagy segítséget jelent a diagnózis pontosításában és a szükséges kezelés meghatározásában. Az Istenhegyi Magánklinika már működése első éveiben egynapos sebészeti műtétekkel bővítette tevékenységét. Jelenleg két műtőben számos műtéti területen végeznek beavatkozásokat 14 betegággyal, idén már több mint kétezer alkalommal.

Az 1996-ban alakult Medserv Kft. a legnagyobb patológiai-citopatológiai háttérellátást nyújtó magánegészségügyi szolgáltató Magyarországon, amely évente 250 000 leletet ad ki. A Medserv komplett patológiai ellátást nyújt megrendelői, elsősorban az állami és magánegészségügyi intézmények számára az alapvizsgálatoktól a speciális vizsgálatokig, mint például a molekuláris patológiai vizsgálatok. Az intézmény szakembergárdája több helyszínen nagy gyakorlattal végez vékonytű- és core-biopsziás mintavételt, illetve aspirációs citológiai vizsgálatokat, évtizedes tapasztalattal végzik a citológiai minták értékelését. Kiemelkedően nagy számban végeznek ultrahangvezérelt biopsziát, hazánkban ezeken belül is egyedülálló az elvégzett hasüregi vékonytű-biopsziák száma.

A Primus Egyesületről
A Primus Egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy a tiszta piaci viszonyok megteremtésével és a feketefoglalkoztatás visszaszorításával elősegítse a hazai egészségügyi ellátás színvonalának emelését, illetve a privát egészségügyi szektor kifehérítését.

A Primus Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24 Cégcsoport, a FirstMed, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, a Rózsakert Medical Center, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, valamint a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal Ügyvédi Iroda.

Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek az államkasszába. A Primus-tagok foglalkoztatókként is jelentős szereplői a magyar gazdaságnak: 3300 ember számára biztosítanak stabil munkahelyet.

További információ:

Leitner György elnök
Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete
www.primusegyesulet.hu

Oláh Péter
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 500-5221
e-mail: olah.peter@publicrelations.hu