Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató a Duna Medical Center

• Sikeres szakmai auditot követően Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató lett a Duna Medical Center
  • A DMC nemzetközileg is elismert szakembergárdája 45 szakterületen segíti a betegek gyógyulását
  • A magánegészségügyi ellátás egyik vezető szolgáltatója a közeljövőben 130 ágyas kórházzal bővül

Budapest, 2019. június 18. – A Duna Medical Center is sikeresen teljesítette az átlátható, jogkövető és magas színvonalon szolgáltató magánegészségügyi intézmények számára létrehozott szakmai védjegy megszerzésének feltételeit, ezért a 45 terápiás területen járóbeteg-ellátást kínáló, tavaly 80 ezer esetet ellátó intézmény is a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltatók exkluzív táborába került. A páciensek 98 százaléka által ajánlott központ a közeljövőben 22 ezer négyzetméteres kórházi részleggel bővül, ami a már meglevő – évi mintegy 1800 műtétet kiszolgáló – fekvőbeteg-ellátást mintegy tízszeresére bővíti. A védjegyet a legnagyobb hazai privát egészségügyi vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Primus Egyesület alapította tavaly.

A magyarországi magánegészségügyi ellátás egyik legjobban felszerelt központja, a Duna Medical Center is sikeresen zárta a független szakmai minősítés folyamatát, ezzel jogosulttá vált a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegy használatára. A hazai privát egészségügyi intézmények ernyőszervezete, a Primus Egyesület által alapított szakmai védjegyet a transzparens, jogkövető és etikus privát szolgáltatók szerezhetik meg komplex auditálási folyamat eredményeként.

Bartók János vezérigazgató hangsúlyozta, hogy jelentős szakmai elismerésnek tekintik az iparági védjegyet, ami azt jelzi, hogy a Duna Medical Center (DMC) sikeresen biztosít folyamatos magas minőségű szolgáltatást egyre bővülő ügyfélköre számára.

„Működésünk első időszakában pácienseink visszajelzései jelentették az elsődleges és legfontosabb szakmai minősítést, büszkék vagyunk, hogy több mint 98 százalékuk ajánl minket ismerőseinek, családtagjainakmondta a DMC-csoport vezérigazgatója. – A már korábban megszerzett ISO-tanúsítvány mellett azonban szükségesnek tartjuk a független szakmai értékelést is a rendkívül heterogén hazai privát egészségügyi piacon, ezért fogtunk össze a szektor meghatározó szereplőivel, és alapítottuk meg érdekvédelmi egyesületünket, a Primust.”

Leitner György, a Primus Egyesület elnöke úgy fogalmazott: Egyértelműen szükség van egy erős minőségbiztosítási rendszerre és a magánegészségügy kifehérítésére. Az egyesület mindössze kétévnyi működés után jelentős eredményeket tud felmutatni, többek között az iparági védjegy létrehozását. Segíteni szeretnénk a betegek tájékozódását, hogy a ma már szinte átláthatatlan kínálatból olyan magánrendelőket, privát klinikákat válasszanak, ahol garantáltan színvonalas, minőségi ellátást kapnak”.

A Duna Medical Center páciensei az ötfokozatú skálán 4,89 pontra értékelték az ott dolgozó orvosok munkáját. Mindez azért is figyelemre méltó, mivel tavaly 80 ezer esetet láttak el, és az intézmény megalakulása óta több mint 4500 műtétet végeztek elsősorban az urológia, az onkológia, a nőgyógyászat, a szemészet, az ortopédia és a sebészet területén.

„Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az auditálási folyamat során rengeteg próbavásárlást tartottak az intézményben, és a kiugróan magas betegforgalom mellett is mindent rendben találtak az auditorok”emelte ki a vezérigazgató.

A Duna Medical Center az egyik vezető szereplő a magán-egészségügyi ellátásban: 244 orvos és 139 munkatárs gondoskodik arról, hogy páciensei szinte minden egészségügyi problémájukkal az intézményhez tudjanak fordulni: 45 szakterületen nyújtanak ellátást. Elhivatott és elismert szakemberei folyamatosan vesznek részt szakmai továbbképzéseken.

„Személyre szabott, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtunk szinte az összes terápiás területen a legmodernebb berendezésekkel. A szükséges kezelést betegeink modern környezetben vehetik igénybe. Orvosaink és konzulenseink kiváló szakemberek, többen külföldről tértek haza, és nálunk folytatják hivatásukat. Az intézmény alapításától az a célunk, hogy tartósan a lehető legmagasabb ellátási színvonalat biztosítsuk”húzta alá Bartók János.

A betegek kezelésében a komplexitás érvényesül, amire jó példa a DMC elhízás elleni programja. Ebben ugyanis a szakorvos mellett dietetikus, edző és pszichológus is segít a páciensnek, hogy megszabaduljon túlsúlyától, ezenkívül számos invazív és műtéti eljárást is alkalmaznak eredményesen ezen területen.

Bővülő fekvőbeteg-ellátás: átadás előtt az új kórház

A Duna Medical Center szakrendelője és sebészeti központja 2015-ben kezdte működését, és a tervek szerint idén befejeződik a DMC kórházának építése is. Ezzel Magyarországon elsőként jön létre világszínvonalú komplex magánegészségügyi intézmény.

A 22 ezer négyzetméteres kórházi részlegen 130 betegágy, felnőtt- és koraszülött (PIC II.)-intenzívosztály, illetve a 6 műtő, 1 császárműtőn kívül labor, valamint diagnosztikai részlegek is helyet kapnak.

Bartók János arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna Medical Center kórháza lesz az első olyan privát egészségügyi intézmény itthon, amelyikben programozott műtéti beavatkozásokat és kezeléseket végeznek szinte valamennyi orvosi szakterületen. Az intézmény szakrendeléseihez és sebészeti központjához hasonlóan a teljes kapacitás mellett mintegy 600 munkatárssal üzemelő új kórházban is korszerű felszerelés segíti majd a betegek gyógyulását és az orvosok munkáját.

Megbízható intézmények védjegye

A hazai magánegészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által 2017-ben alapított Primus Egyesület célja, hogy a minőségi szolgáltatók helyzetbe hozásával segítse a pácienseket a betegközpontú és jogkövető működésű gyógyintézmények kiválasztásában. A szakmai minősítési eljárást független auditorok végzik: az előre be nem jelentett próbavásárlások a gyakorlatban tesztelik az intézmények működését. Három területet vizsgálnak részletesen: a legális, fehérített működésen kívül a betegbiztonság és a minőségi ellátás megvalósulását.

„A Primus Egyesület alapító tagjainak auditálása után a privát szolgáltatók méretüktől függetlenül kérhetik a tanúsítási eljárást, hiszen az auditot nem kötöttük sem árbevételhez, sem egyéb gazdálkodási kritériumhoz” – árulta el Leitner György.

Az egyesület elnöke hozzátette, elsősorban a betegek profitálnak abból, hogy megbízható helyre fordulhatnak problémáikkal. Betegbiztonsági szempontból problémát jelent az is, hogy nem minden szolgáltató ad számlát az ellátásról, emiatt sérülnek a betegjogok, nem érvényesíthetők a garanciák, a későbbiekben nehéz számonkérni a szolgáltatót.

Az a vállalkozás, ahol a próbavásárláskor elmulasztanak számlát adni, vagy hálapénzt fogadnak el, nem szerezheti meg a védjegyet. További kizáró ok a szükséges engedélyek hiánya, a feketén foglalkoztatott munkaerő, illetve az is, ha a szolgáltatónak nincsen felelősségbiztosítása.

Évente 1000 milliárd forintot költünk gyógyulásra

A hazai magánegészségügyi piac évi 4-5 százalékkal növekszik, és a háztartások is egyre többet költenek az egészséggel összefüggő kiadásokra, éves szinten az összeg eléri az 1000 milliárd forintot. A gyógyulásra fordított kiadások egyharmadát a magyarok ma már saját zsebből fizetik: a Primus Egyesület felmérése szerint a magánszolgáltatók évente 300 milliárd forintos forgalmat generálnak. Problémát jelent azonban, hogy ennek az összegnek az egyharmada, azaz 100 milliárd forint a szürkezónába esik.

Nemcsak a páciensek számára, de a szolgáltatóknak és az állami költségvetésnek is fontos, hogy a betegek egyre nagyobb arányban az átlátható működésű betegközpontú intézményeket vegyék igénybe, ha privát szolgáltatóhoz fordulnak. Erre garancia a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegy.

Háttér-információk

A Primus Egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy a tiszta piaci viszonyok megteremtésével és a feketefoglalkoztatás visszaszorításával elősegítse a hazai egészségügyi ellátás színvonalának emelését, illetve a privát egészségügyi szektor kifehérítését.

A Primus Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24 Cégcsoport, a FirstMed, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, a Rózsakert Medical Center, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, valamint a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal Ügyvédi Iroda.

Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, elvégeztek ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek az államkasszába. A Primus-tagok foglalkoztatókként is jelentős szereplői a magyar gazdaságnak: 3300 ember számára biztosítanak stabil munkahelyet.

További információ:
Bartók János vezérigazgató