Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum is csatlakozott a Primus Egyesülethez

  • Hazánkban minden tizedik magzati rendellenességeket szűrő vizsgálatot az IGC-ben végeznek
  • Az IGC élen jár a preimplantációs genetikai és az onkológiai diagnosztikában is
  • A vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatók többsége már Primus-tag

Budapest, 2019. november 18. – Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum (IGC) is csatlakozik a hazai privát egészségügyi szolgáltatók érdekvédelmi szervezetéhez, a Primus Egyesülethez – jelentették ma be az intézmény és az egyesület vezetői. A működése során 240 000 pácienst ellátó, a magzati rendellenességek szűrésére, a meddőségi vizsgálatokra és az onkológiai molekuláris diagnosztikára specializálódott intézmény magas megbízhatóságú kombinált, non-invazív és invazív prenatális tesztekkel segíti a gyermekvállalást és az egészséges gyerekek világra jöttét. A molekuláris diagnosztika legújabb eredményeit is felhasználó egészségügyi centrum a közelmúltban az örökletes szívbetegségek szűrésével bővítette portfólióját.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum (IGC) is csatlakozik a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületéhez, idén az IGC már az ötödik privát szolgáltató, amely az érdekképviseleti ernyőszervezet tagjává vált. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott PRIMUS érdekvédelmi szervezet legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítását jelölte meg.

„Örvendetes, hogy erősödik a szektor szervezettsége, hiszen ez a privát egészségügy pozícióját is erősíti – fogalmazott Leitner György, a Primus Egyesület elnöke. Fontos visszajelzés számunkra, hogy két évvel az egyesület megalapítása után a meghatározó hazai privát egészségügyi szolgáltatók többsége már a Primus tagja. A céljaink változatlanok: azt szeretnénk elérni, hogy a magánszektor dinamikus növekedésével együtt továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő, valamint a betegek biztonságát maximálisan szem előtt tartó szolgáltatók domináljanak a piacon.”

Az elsősorban a magzati rendellenességek szűrésére, a meddőségi vizsgálatokra és az onkológiai molekuláris diagnosztikára specializálódott Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum vezetője hangsúlyozta, hogy nagy szükség van egy erős érdekképviseleti, szakmai szervezetre a privát egészségügyi ellátásban.

„Az IGC nagy hangsúlyt fektet a jogszabályi és szakmai előírások, sztenderdek betartására, szigorú szakmai protokollok alapján dolgozunk és büszkék vagyunk a prudens, transzparens működésre. Gondot akkor jelenthet mindez, ha a szürkezónában működő iparági szereplők miatt ez piaci versenyhátrányhoz vezet – mutatott rá Dr. Soós Miklós, az IGC ügyvezető igazgatója. A hazai piacon számos versenykorlátozó intézkedéssel kell felvennünk a harcot, de továbbra is a fair versenyhelyzet kialakítására törekszünk, ezen belül is az állami, illetve a privát szolgáltatások világos elválasztására. Meggyőződésem, hogy a piacnak az egységes szakmai protokollok felé kell elmozdulnia.”

Az ügyvezető igazgató példaként említette, hogy miközben a molekuláris diagnosztikában naponta születnek új eredmények, az egyes eljárások engedélyeztetése évekig tart, és ez erőteljesen fékezi az iparágat.

Átfogó genetikai szűrési portfólió

Az IGC, amely több mint 40 szakorvost foglalkoztat, élen jár a magzati rendellenességek szűrésében, hazánkban az összes ilyen szűrés 10%-át itt végzik, évente mintegy 20 000 prenatális vizsgálatot.

A legnépszerűbb prenatális szűrések az alap genetikai ultrahang mellett a kombinált tesztek és a non-invazív prenatális tesztek. A kombinált tesztet szinte mindegyik kismama kéri, a non-invazív tesztek száma is évről-évre nő. A non-invazív prenatális tesztek csúcskategóriának számítanak: technológiájuk általában az újgenerációs szekvenáláson alapszik, szabad magzati DNS-t vizsgálnak anyai vérből.

A non-invazív tesztek annak is köszönhetik népszerűségüket, hogy vetélési kockázat nélkül adnak 99% feletti érzékenységű eredményt. Ezek közé tartozik a hazánkban kizárólag az IGC-nél és partnereinél elérhető NIFTY teszt, amely 94 magzati genetikai rendellenességet tud kimutatni 99% feletti megbízhatósággal.

Az IGC igazgatója hangsúlyozta, hogy habár ez a szűrőcsomag nagyon nagy biztonságot ad a szülőknek, de a 100%-os biztonság soha nem érhető el, a cél annak minél eredményesebb megközelítése. Ehhez ad szilárd szakmai hátteret az eddig elvégzett 80-90 ezer szűrés.

A friss szakmai eredmények felhasználásával zajló szűrések reményt adnak az örökletes betegségeket hordozó családoknak is: a vizsgálatok segítségével nekik is jó eséllyel születhet egészséges gyermekük.

Az országban jelenleg csak az IGC-ben végeznek preimplantációs genetikai diagnosztikát (PGD), amely a monogénes betegséget hordozó, valamint a kromoszómális rendellenességgel bíró pároknál lombikprogram keretei között teszi lehetővé az embriók genetikai vizsgálatát.

„A PGD egy-egy család esetében az évszázados átok megszakadását jelentheti. Célunk az érintett családok vérvonalában időről időre megjelenő ’mumusok’ kiszűrése, mint például a vérzékenység, az izomsorvadás vagy a cisztás fibrózis. A komoly szakmai rutint igénylő komplex eljárások eredményeképpen, amelyeket csak mi végzünk Magyarországon, intézményünk egyre sikeresebb, egyre több egészséges babánk születik”mondta el Dr. Soós Miklós.

Az IGC sikeres munkájának gyümölcse az évek során örökletes betegséget hordozó családokban világra jött 80-100 egészséges baba. A párok közül sokan nem is mertek volna gyermeket vállalni a rendellenességek magas kockázata miatt, esetleg beteg gyermekük született volna a szűrések hiányában.

Komplex meddőségi kivizsgálás

Az IGC nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a meddőségben érintett, aggódó párok ne csak szakmailag, de emberileg is magas színvonalú szolgáltatást kapjanak, és lehetőleg minden vizsgálatot egy helyen, egy időben elvégezzenek a meddőség okainak feltárására, mielőtt a szülők lombikbébi programhoz fordulnának.

Az IGC népszerű 30 napos meddőségi kivizsgálási csomagja rendkívül rövid idő alatt teszi lehetővé a babát tervező párok számára a teljeskörű genetikai, immunológiai, hormonális kivizsgálásokat, valamint a nőgyógyászati és andrológiai szűréseket. Segítségével a párok sokkal gyorsabban kapnak komplex képet arról, van-e olyan rendellenesség, melynek kezelésével, meggyógyításával a kívánt gyermekáldás lombikprogram nélkül is lehetővé válik.

„Célunk, hogy minél több baba természetes fogantatását támogassuk. Amennyiben csak a mesterséges megtermékenyítés a járható út, az in vitro fertilizációs központokkal szoros együttműködésben segítjük a párokat. – fogalmazott Dr. Soós Miklós. Meddőségi tesztjeinkben egyaránt alkalmazzuk a molekuláris genetikai diagnosztika eredményeit és a hagyományos ultrahangvizsgálatot, ami szintén nélkülözhetetlen a meddőségi vizsgálatoknál. A hozzánk érkező párok ugyanolyan magas színvonalú ellátásban részesülnek, mint Nyugat-Európában.”

A legmodernebb technológiával a daganatos betegségek ellen

A szakorvosok hangsúlyozzák, hogy sok daganatos betegség gyógyítható, ha időben felismerik. A rákos megbetegedések hozzávetőleg 5-10%-a köthető örökletes genetikai hibákhoz, az ilyen esetekben egyes daganattípusok családi halmozódása figyelhető meg. Az IGC profiljában meghatározó súllyal van jelen az onkológiai molekuláris diagnosztika, melynek egyik ága az öröklődő rákhajlam-szűrővizsgálatok. Ezeknek kiemelkedő jelentősége van a prevencióban: az örökletes rákhajlammal érintettek esetében például a szűrővizsgálatok gyakoriságának növelésével biztosítható, hogy a daganat időben, jól gyógyítható stádiumban kerüljön felismerésre.

Ha pedig már kialakult a tumor, akkor a centrum szakemberei az optimális kezelés megtalálásában tudnak segítséget nyújtani. A szakorvosi konzultáción megismerkedhetünk a személyre szabott daganatterápiával, amelynek célja, hogy molekuláris diagnosztikai vizsgálataink eredménye alapján a beteget a daganatára specifikusan ható készítménnyel kezelhessék. A vizsgálatnak köszönhetően arra is fény derülhet, hogy az adott tumorra célzottan ható terápiás szer hazánkban még nem, de más országban, akár klinikai vizsgálat keretében már elérhető.

Az évek során már közel 240 000 pácienst ellátó Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakmai profilja tovább bővül: a napokban kezdődtek meg azok a kardiogenetikai szűrések, amelyek célja az örökletes szívbetegségek vizsgálata, például a hirtelen szívleállás kockázatának felmérése.

***

További információ:

Sevcsik M. Anna
Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum
Tel.: +36 30 515-5999
E-mail: sevcsik.anna@gendiagnosztika.hu

Oláh Péter
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 500-5221
E-mail: olah.peter@publicrelations.hu

A Primus Egyesületről

A Primus Egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy a tiszta piaci viszonyok megteremtésével és a feketefoglalkoztatás visszaszorításával elősegítse a hazai egészségügyi ellátás színvonalának emelését, illetve a privát egészségügyi szektor kifehérítését.

A Primus Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24 Cégcsoport, a FirstMed, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, a Rózsakert Medical Center, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, valamint a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal Ügyvédi Iroda.

Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek az államkasszába. A Primus-tagok foglalkoztatókként is jelentős szereplői a magyar gazdaságnak: 3300 ember számára biztosítanak stabil munkahelyet.